Bachata

Muzica
Bachata este o muzica bazata pe chitara foarte populara in Republica Dominicana. Desi are la baza ritmul de flamenco, Bachata a incorporat si influente din alte tipuri de muzica: son, merengue, vals, rancheta sau chiar tango argentinian.
Bachata a aparut in zonele periferice din orasele Dominicane in jurul anilor 1950, aceasta muzica era cantata la intoarcearea acasa dupa o zi grea de munca. Instrumentele folosite erau obiecte comune usor de gasit in curtile oamenilor, inclusiv containere de gunoi sau gardurile.
In general subiectul melodiilor este unul de natura romantica, fiind descrise sentimente ca tristetea sau “inima albastra”.
Dansul
Bachata este un dans senzual dansat in pereche, se poate dansa atat in pozitie inchisa cat si in pozitie deschisa. La inceput dansul era considerat vulgar, dansandu-se doar in zonele mai sarace.
In momentul de fata sunt cunoscute mai multe tipuri de Bachata: bachata dominicana (traditionala), bachata populara (se danseaza in Satele Unite si Europa), bachata moderna, bachatango
Bachata Dominicana
Acesta este stilul traditional de bachata dansat in anii ’50. Pasul de baza este dansat pe o secventa completa de 8 timpi in forma unui patrat. Poate fi dansata in pozitie deschisa – permitand combinatii de pasi sau figure mai complexe, sau mai romantic, in pozitie inchisa. Bachata Dominicana este destul de variata, dansandu-se diferit de la o zona la alta.
Bachata populara
Este cea mai populara forma de bachata, se danseaza in general in pozitie inchisa cu miscari ample de sold. Se danseaza pe 4 timpi trei pasi laterali, iar pe timpul 4 se face un accent (acesta poate fi reprezentat de o miscare de sold, sau doar de o punctare cu piciorul) aceeasi secventa se executa si in partea opusa. Aceeasi secventa de pasi se poate executa si pe directia fata-spate.
Bachata moderna
Pasul de baza este asemanator cu cel din bachata populara cu diferenta ca unul dintre cei trei pasi laterali este inlocuit de un pas incrucisat, rezultand astfel un dans mai dinamic. Se executa intoarceri si figuri mai complexe.
Bachatango
Este un stil nou de bachata, care combina miscari din bachata si tango argentinian. Dansul imprumuta imbratisarea inchisa si combinatiile de pasi din tango-ul argentinian si miscarile de sold din bachata populara, rezultand un dans foarte senzual.