Rumba Cubana

In Cuba, rumba este un termen generic pentru mai multe tipuri de ritmuri si dansurile care le insotesc Rumba cubana isi are radacinile in muzica adusa de sclavii din Africa si cea a colonistilor spanioli.

Rumba este mai mult decat un stil de muzica si dans, ea este exprimarea colectiva a populatiei creole din insula. S-a dezvoltat in provinciile Havana si Matanazas din Cuba la sfarsitul secolului 19, ca o combinatie intre ritmurile congoleze de toba si flamenco-ul spaniol.

Fiind un dans plin de incarcatura sexuala, rumba a fost deseori marginalizata si chiar interzisa fiind considerata periculoasa si indecenta.

Sunt trei tipuri principale de Rumba Cubana: Yambu (stilul vechi, datand din perioada coloniala), Guaguanco (cel mai popular dintre cele trei) si Columbia (stilul cu cea mai puternica influenta Africana si totdata cu ritmul cel mai rapid)

Yambu

Yambú este cel mai vechi si cel mai lent tip de rumba, este cunoscut si sub numele de rumba batranilor Are cel mai lent ritm dintre cele trei iar miscarile sunt cursive si lente. Poate fi dansat singur (in special de femei) sau de barbati si femei impreuna. Desi este posibil ca barbatul sa flirteze cu femeia in timpul dansului, nu se foloseste vacunao din guaguanco.

Guaguanco

Rumba Guaguanco este mai rapida decat yambu, cu ritmuri mai complexe, dansul implica miscari senzuale de flirt intre un barbat si o femeie. Femeia ademenste barbatul, dar totodata trebuie sa “se proteje” de acesta. Barbatul incerca sa prinda femeia cu garda jos cu un vacunao – “aruncarea” unei esarfe sau o miscare de mana, picior sau pelvis in directia femeii sub forma unui contact sexual simbolic . Pentru a se proteja femeia isi acopera pelvisul cu mana sau isi poate folosi fusta / o esarfa pentru a respinge energia sexuala masculina.

Columbia

Rumba Columbia (nu „Colombia”) este un tip de rumba rapid si energic Columbia este un dans demonstrativ dansat in special de barbati. Dansatorii provoaca tobosarii, in special pe cel care canta la cea mai mica toba (Quinto) sa cante ritmuri complexe pe care dansatorul le imita cu ajutor creativitati, fiind introduse ocazional si elemente acrobatice. De multe ori dansatori concureaza in a-si demonstra agilitatea, forta, increderea in sine si chiar umorul.