Merengue

Muzica
Muzica de Merengue variaza mult de la o zona la alta si de la un cantaret la altul. Tempo-urile sunt variate iar dominicanii prefera o accelerare a ritmului spre finalul melodiei.
Ca si structura, muzica se prezinta fie cu doua batai pe masura (2/4) fie cu patru batai pe masura (4/4), cel mai des intalnit fiind ritmul 4/4. Din acest punct de vedere, merengue nu este foarte diferit de alte tipuri de muzica, insa diferenta majora este data de instrumentele specifice: tambora, saxofonul si acordeonul.
Dansul
Merengue este dansul national al Republcii Dominicane si prin extensie si al vecinilor de insula Haiti.
Sunt doua legende populare referitoare la aparitia dansului Merengue:
o legenda sustine ca sclavii fiind legati de un picior, in timpul muncii trebuiau sa se deplaseze in ritmul tobelor tarand picior legat
o alta varianta spune ca in una dintre multele revolutii dominicane, un mare erou a fost ranit la un picior, iar cand acesta s-a intors in satul natal, a fost organizata o mare petrecere, unde, din simpatie toti localnicii dansau tarandu-si un picior.
Ca si origine, Merengue este o combinatie intre doua dansuri: dansul African si Minuet-ul francez de la sfarsitul anilor 1700 inceputul anilor 1800. Sclavii negrii vedeau dansurile din casele “stapanilor” iar la petrecerile lor, ii “imitau” pe acestia; insa dansul acesta li se parea rigid si plictisitor, astfel, cu timpul dansul a mai incorporat miscari de sold sau chiar sarituri usoare.
Sunt doua tipuri de merengue: merengue de salon si merengue de figura, in ambele variante dansul este simplu: cate un pas pe fiecare bataie a muzicii
Merengue de salon se danseaza in pereche in pozitie inchisa (ca si valsul). Cuplul paseste lateral si executa intoarceri impreuna. Cuplul nu se desparte niciodata pe parcursul dansului
Merengue de figura se danseaza tot in pereche insa poate fi dansat atat in pozitie inchisa cat si in pozitie deschisa. Se executa intoarceri atat impreuna cat si separat, insa partenerii nu isi deprind mainile pe tot parcursul dansului.